Verslag SqEME Proeverij

Woensdag 20 april kwamen ongeveer 25 geïnteresseerden naar de SqEME Proeverij – LEAN en SqEME – gehouden in het hoofdkantoor van de OGD – ict diensten te delft. Kwaliteitsadviseurs, ict-professionals, trainers, ondernemers, studenten; een divers gezelschap aan was aanwezig. De Proeverijen zijn bedoeld om informatie over of toepassingen met SqEME te delen. Waar mogelijk gaan we ook direct (LIVE!) aan de slag. Het ‘podium’ staat voor iedereen open.

Dit keer waren we te gast op het thuishonk van de OGD- ict diensten. Een verrassende en inspirende omgeving! De bijeenkomst werd gestart met een korte uiteenzetting van de principes en modellen die aan Lean en SqEME ten grondslag ligging. Massimo Schutte trapte af met een korte toelichting van de principes en modellen van Lean (sheets Massino). Hierna werden ook de principes en het denkmodel (de vier vensters) van SqEME (sheets René) nader toegelicht door René van Velzen.

Kernwoorden van beide methodieken in beeld; Lean (links) v.s. SqEME (rechts).

LEAN-kernpunten

SqEME-kernpuntenOp basis van de korte presentaties werd als snel duidelijk dat Lean en SqEME verschillen, maar ook veel overeenkomsten hebben. En er zijn ook vooroordelen m.b.t. de beide methodieken. Juist op de verschilpunten vullen Lean en SqEME elkaar mooi aan. Hierna werd e.e.a. getoetst aan de praktijk. Onder leiding van David Ruting werd aan de deelnemers gevraagd om een concrete vraag/probleem uit de eigen werkomgeving in gedachte te nemen en op basis van de eerste inventarisatie een keuze te maken welke van de twee methodieken het beste zou kunnen passen om het vraagstuk te verduidelijken.

In groepen werd hierna een levendige en nuttige discussie gevoerd over de toepassing van Lean en SqEME. Duidelijk werd dat afhankelijk van het vraagstuk (onderdelen van) de methodieken gebruik kunnen worden om bepaalde vraagstukken met elkaar te bespreken en inzichtelijk te maken. Het met elkaar in gesprek gaan over het vraagstuk en het begrijpen van de essentie is een belangrijke schakel in het verbeteren van het werk en/of de werkprocessen. Beide methodieken bieden diverse hulpmiddelen om dit te ondersteunen.
Kijk op onze website voor meer informatie over en producten m.b.t. de SqEME-methodiek.

De bijeenkomst werd afgesloten met een zonovergoten informele borrel op het dakterras van de OGD ict diensten. We kunnen weer terugkijken op een geslaagde bijeenkomst. Tot de volgende keer.

Kijk in de agenda voor de volgende bijeenkomst(en).

Dorel-Juvenile-Europe

SqEME feliciteert Dorel

Dorel Juvenile Europe eerste bedrijf binnen branche met ISO 9001:2015-certificatie

Dorel Juvenile Europe is als eerste bedrijf in zijn branche gecertificeerd volgens de nieuwe ISO-norm 9001:2015. Het bedrijf dat wereldwijd actief is in 13 landen, is tevens één van de eerste multinationals dat deze nieuwe certificatie voor organisatorische kwaliteit wist te behalen. Dorel Juvenile Europe is een divisie van Dorel Industries (TSX: DII.B, DII.A), ’s werelds grootste producent van kinderproducten.

Dorel-Juvenile-Europe

 

empowered-by-sqemeDorel Juvenile Europe maakt al jaren succesvol gebruik van de SqEME-methodiek om haar werkprocessen in een passend kwaliteitssysteem vorm te geven. Vakmanschap, resultaat- en procesgericht werken, inclusief denken èn samenwerken staan hierbij centraal. Tevens maakt Dorel hierbij gebruik van het Process Model Canvas.

 

Felicitaties namens het gehele SqEME-netwerk!

Verslag SqEME Proeverij

Vrijdag 30 oktober kwamen ongeveer 20 mensen naar de eerste SqEME Proeverij in ’t Veerhuis in Nieuwegein. Kwaliteitsadviseurs, trainers, ondernemers; een divers gezelschap aan geïnteresseerden was aanwezig. De Proeverijen zijn bedoeld om in blokken van een ongeveer 45 minuten informatie over of toepassingen met SqEME te delen. Waar mogelijk gaan we ook direct (LIVE!) aan de slag. Het ‘podium’ staat voor iedereen open.

Gestart werd door René van Velzen, met een toelichting en oproep om bij te dragen aan een nieuwe SqEME Training. De SqEME Classroom! Geen gewone training, maar een training waarbij de deelnemers zich uitgebreid kunnen inlezen en voorbereiden voordat ze daadwerkelijk bij elkaar komen. Allerlei praktische materialen moeten hierbij helpen zoals; boeken, cases, sheets, video’s, etc.. Tijdens de contactmomenten in de training staat vooral de toepassing centraal. Afgestemd op de eigen vraagstukken gaan de deelnemers concreet met elkaar aan de slag. Vandaag de dag staat deze aanpak ook wel bekend als “Flipping de Classroom” (meer info: wikipedia, the university of Texaskennisnet,). Duidelijk is dat deze opzet niet 1-2-3 klaar is. Vandaar deze eerste stap om beschikbare materialen te verzamelen en met elkaar verder vorm te geven. Interesse? Neem dan contact met ons op.  Klik hier voor de getoonde sheets bij dit onderwerp: SqEME – Flipped Classroom.

In het tweede deel van de middag waren Marco Bijl (BPEC) en David Ruting (Comm’ant) aan het woord. Na een korte toelichting van het Process Model Canvas (PMC) zijn we direct in de vorm van een mini-workshop aan de slag gegaan. Met een voorbeeld van een garagebedrijf werd het PMC toegepast. Eerst op zoek naar de “Wow”-momenten; wat maakt de output van het proces boven verwachting. Daarna komt de focus op het ontwerp van het proces; “What”. Tot slot wordt gekeken hoe e.e.a. aansluit bij de doelen van de organisatie; “Why”. Kijk voor meer informatie op de website van PMC.

Kijk in de agenda voor de volgende bijeenkomst(en).

foto-proeverij

SqEME 15 jaar – impressie jubileum congres

Springlevend in organiseren! Zelfs na 15 jaar krijgen we er maar geen genoeg van. De wereld verandert, wij veranderen, en onze aandacht blijft onverminderd groot voor de krachten en drijfveren die organisaties, waar we bij betrokken zijn, vormen en vooruit stuwen. Soms is het angst en vaker verlangen en nieuwsgierigheid, dat we het potentieel voor uitmuntende samenwerking willen ontdekken.

Lees meer